Bogatstvo oraha
Među biljnim plodovima, po količini i sastavu hranjivih tvari neophodnih za normalan život i zdravlje čovjeka jezgra oraha nema konkurencije. Visoka koncentracija ulja, proteina, vitamina, mineralnih i drugih tvari čine ga izuzetnom hranom koja s pravom često dobiva epitet „hrana budućnosti“.
Osušena jezgra prosječno sadrži:
-
-
- 62% ulja,
- 16% bjelančevina,
- 12% ugljikohidrata,
- 2,5% celuloze,
- 1,5% mineralnih tvari te
- kompleks vitamina E, C, A, B1, B2 i drugih.
-
Malo je plodova voća s tako širokom upotrebnom vrijednošću:
Jezgra oraha najčešće sadrži malo vode (3,5%) i šećera pa se često preporuča u ishrani dijabetičara.
Još od davnih vremena orah se zbog svoje visoke kaloričnosti upotrebljavao kao značajna hrana za fizički slabe i iznemogle osobe.
Također, jezgra oraha sadrži vrlo vrijedne energetske, gradivne i zaštitne tvari. Vrlo su značajni proteini iz jezgre plodova koji mogu zamjeniti životinjske proteine. Za ljudski organizam od velikog je značenja sadržaj joda u jezgri koji doprinosi dijetoprofilaktičnoj vrijednosti.
Ulje cijeđeno iz jezgre, koristi se u ishrani te kao prirodna kozmetika.
Od cvjetova, resa, kore, pupova i mladih plodova pripremaju se razni farmaceutski i kozmetički preparati. Čaj od suhih listova oraha preporuča se za korištenje rahitičnim i anemičnim osobama, osobama s oboljenjima jetre i povišenom razinom šećera u krvi. Čaj od svježih listova preporuča se za jačanje živčanog sustava.
Pripravci sa zelenim plodovima oraha koriste se kao sredstvo za jačanje organizma.