Kratko o orahovom ulju
Poslovica kaže “U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orah”.
Orahovo ulje je zlatno žute boje, do lagano smeđe boje. Ima blago gorkast okus i aromu svježe prženih oraha.
Orasi i orahovo ulje preporučuju se posebno kada je organizam u stresnoj situaciji, jer sadrži polinezasićene masti (utjecaj na krvni tlak i u stresnim situacijama).
Omega 3 masne kiseline (alfa linolenska kiselina) smanjuju kolesterol (LDL) i markere upala.
Orah je uzgojena kulturna biljka, njegov plod je jestiv. U antičkim vremenima, orah se koristio kao drvo za izradu prozora i vrata, za bojanje tkanina, te u izradi umjetničkog namještaja. Orah živi od 500 do 1000 godina.
Orah sadrži mongo ulja, a jede se sirov ili kuhan. Orahovo ulje dobiva se iz neoguljenih i drobljenih plodova.
Bogat je i vitaminima A, B1, B2, B6, E, C, K, kalijem, kalcijem, fosforom, natrijem, klorom, željezom, cinkom,…
Orahovo ulje uvijek čuvamo na tamnom i hladnom mjestu, zato jer se brzo može užegnuti.