Pesto Genovese s orasima

Pesto Genovese s orasima

Osim opere, slikarstva i arhitekture, Talijani su svijetu u naslijeđe ostavili i finu klopu.

Najprije se u mužaru istuče češnjak sa solju pa se dodaju listovi bosiljka i usitne se kružnim pokretima, tako da puste sokove. Zatim se dodaju orašasti plodovi, sir pa na kraju maslinovo ulje.

Navodno pesto umak potječe iz Genoe na sjeveru Italije. Riječ pesto izvire iz glagola pestare, što znači zdrobiti,usitniti,a proizlazi iz izvornog načina pripreme u mužaru. Pesto možete čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana, a možete ga i zamrznuti za kasniju uporabu. Poslužite ga uz tjesteninu, ribu, krumpire, kao premaz za peciva… Danas postoje brojne varijacije na temu pa umak možete raditi s bilo kojom vrstom zelenog lisnatog povrća (npr. peršin, rikula, špinat) te u crvenoj varijanti poznatijoj kao Pesto Rosso, koja koristi rajčice, bademe i mnogo manje listova bosiljka. Ponegdje se dodaju masline i gljive-igrajte se okusima.

Dakle, za originalnu verziju se u mužaru usitni češnjak sa krupnom solju pa se tome dodaju listovi bosiljka, koji se usitne kružnim pokretima kako bi pustili sokove. Zatim dodajete orahe pa naribane sireve, muškat. oraščić i na kraju sve povežete maslinovim uljem.

Ukoliko nemate mužar, možete sve usitniti u električnoj sjeckalici.