Povijest baklave
Postoje različite priče i stavovi u svezi porijekla baklave. Neki povjesničari i stručnjaci gastronomije smatraju da je baklava porijeklom iz Armenije, drugi pak vjeruju da potječe iz drugih zemalja poput Arabije, Mesopotamije, Grčke i Turske. Ne postoji potpuno vjerodostojna dokumentacije o njenom porijeklu, ali navodno postoje jaki dokazi da je baklava prvi put napravljena u Turskoj.
Među najstarijim poznatim receptima za baklavu nalazi se kineski pisani recept iz 1330. godine, koji je nastao u vrijeme mongolske dinastije Yuan.
U svijetu postoje brojni recepti za pripremanje baklava ali u svima neizostavni sastojak su orasi. Pored nezaobilaznih oraha, pojedini narodi koriste raznovrsne dodatke baklavi u cilju postizanja originalne arome i specifičnih okusa. Tako se kao dodaci koriste: pistacije (Turska), ružina voda (Iran), sjeckani bademi (Bliski istok), cimet i klinčić (Armenija) te druge vrste dodataka.