Sarma sa orasima – vegetarijanska
Sarma je neizostavno jelo u zimskom periodu i tijekom zimskih praznika. Sarma je omiljeno jelo većine ljudi na nađem području a uz to svaki kraj i područje ima sitne razlike u sastojcima, pripremi i kuhanju sarme.
Pripremanje sarme zahtjeva prilično vremena, ali sa druge strane sarma je vrlo praktično jelo koje se može pripremiti u većoj količini za više dana i prema potrebi samo zagrijati. Također, sarmu se može i zamrznuti u manje porcije.
Osnovni sastojak tradicionalne sarme je mljeveno meso, ali u ovom članku predstavljamo Vam “vegeterijansku” verziju sarme – Sarmu sa orasima. Sarma sa orasima se može kuhati, ali i peći u pećnici u zemljanoj posudi.
Za sarmu sa orasima potrebno je:
- 350 gr riže
- 5 žlica maslinovog ulja
- 1 veći luk
- bijeli luk
- sol, biber, lovorov list
- 1 čili paprika
- 100 gr mljevenih oraha
- malo isjeckanih sjemenki bundeve
- 1 velika mrkva
- mljevena paprika
- kiseli kupus
Postupak pripreme Sarme sa orasima:
- Na ulju podinstati sitno nasjeckani luk
- Dodati bijeli luk, čili, sol, biber, sitno naribanu mrkvu i mljevenu papriku
- Nakon toga dodati rižu i propržiti nekoliko minuta
- Skinuti sa vatre, pa dodati isjeckane sjemenke bundeve i mljevene orahe
- Sve dobro promiješati, te pripremljenom smjesom napuniti listove kupusa i saviti listove u sarme
- U posudu za kuhanje složiti red praznih listova kupusa i jedan list lovora, te na to poredati sarme i dodati malo vode
- Kuhati dok kupus ne omekša
- Na tavi propržiti u ulju malo brašna, dodati mljevenu papriku i paradajz sos, te time preliti kuhanu sarmu i pustiti da prokuha još malo
- Servirati sarmu uz pire krumpir